ESSIA TEAM INTERSKIL – NÜÜD IAESS & INTERSKI PERE FULL MEMBER!

ESSIA Team ehk Erlend, Oliver ja Mart, külastasid 26-31.märts Interski kongressi Levil. Olgu alustuseks öeldud, et mõte osaleda tuli juba mitu head aastat tagasi. Ei saa ju lasta raisku võimalust, arvestades, et Interski toimub 4a vahega, eriti kui see toimub nii lähedal. Lähiajaloost: 2019 toimus Interski Bulgaarias Pamporovos, 2015 Argentiinas Ushuaias, 2011 Austrias St.Antonis. Tuleviku osas, nimelt ei ole teada 2027 Interski asukoht veel ametlikult. Tavaliselt tehakse seda toimuval Interskil, seekord jäi see aga teatamata, põhjuseks viimasel hetkel olemasoleva riigi loobumine. Küll aga olid juba “sahinad”, et see uus riik võiks olla USA, elame näeme, teade selles osas pidi tulema 2-3 kuu jooksul 😉

Aga mis on Interski? Pisut siis numbritest, osaleb rohkem kui 40 riiki (on ka mitteametlikud või/ja observer osalejad), kokku rohkem kui 1300 instruktorit üle maailma. Lisaks teamide liikmed, kokku on koos rohkem kui 2000 lumespordiga tegelevat inimest erinevatest liitudest/organisatsioonidest.  Nende 6 päeva jooksul on võimalik osaleda erinevate riikide liitude töötubades lumel, lisaks paneelid ja arutelud erinevatel teemadel tubase tegevusena. Peab tunnistama, et infot ja tegevusi on väga palju, seega jagasime ära erinevad valdkonnad ja tegevused, et võimalikult palju infot saaks kuulata ja näha.

Canada CASI-APSI panel

IAESS panel

Tegevused lumel toimusid reeglina pausidena 3 korda päevas. Toimusid erinevate riikide / liitude workshopid, mis olid algõppe ideoloogiatest ja nippidest, kuni ekspertidest suusatajate nägemusteni. Tuleb tõdeda, et liitude poolt oli kohal oma ala tipud ehk tõelised eksperdid igas valdkonnas. Tegevusi näidati reaalselt ette koos harjutuste pagasiga ja kogu sinna juurde kuuluva seletusega. Erinevate liitude spetsialiste on seinast seina, on endisi tippsportlasi, on liikumisõpetuse professoreid, kõige kõrgemal tasemel teadlasi, koondiste treenereid jne. Omaette vaatemängud olid üle päeva toimunud 14-15 riigi demoshowd ja formatsiooni showrun-sõidud – see oli tõesti vahva vaatepilt!

Austria mogul workshop & Austria instruktorite liidu CV tutvustus

Interski olulisust on raske alahinnata. Kogu see info on kuldaväärt, eriti arutelud ja nägemused. Miks nii? Nädala jooksul on koos üle maailma talispordi õpetamise tippspetsialistid. Tegelikult suusatavad ju kõik riigid-liidud mäest alla ja seda väga-väga kõrge kvaliteediga, ometi otsitakse nüansse ja uusi lähenemisi. Tuleb tõdeda, et maailma eri nurkades suusatatakse ja õpetatakse pisut erinevalt, samas lõpptulemus on visuaalselt suht sama :).  Laias laastus liigitati koolkondi kolmeks: Euroopa suusatab pisut omas stiilis, on uued ja vanad koolkonnad, Lõuna ja Põhja-Ameerika paistab välja ja ka õpetab natuke omamoodi, Aasias on aga oma nägemused. Täiesti subjektiivne arvamus on, et Austria koolkond on ikkagi tippude tipp, paljus olnud ka läbi aastakümnete teerajaja. Samuti oli Austria team nõlvadel vägagi perfektne, suuremate suusariikide spetsialistid olid alati kohal Austria workshopil. Oli võimalus Austria instruktorite liidu nö CV nägemus harjutustena kaasa teha nullist suht viimase tasemini (rada päris maha ei pandud), kõik ongi sahast kuni black mogul rajani Austerlaste perfecto. Korea ja Jaapani teamid on näiteks väga head tehnilised sõitjad, seda eriti short turn, mogul ja formatsioonide sõidus. Muide PhD inimesed tõid ka ühe loogilise põhjuse, nimelt on väiksematel inimestel lihtsam neid distsipliine sooritada, kõlab täitsa loogiliselt eks? 🙂

Austria & Japan & ESSIA team

Mida me saime Interskilt? ESSIA poolelt võime nüüd öelda, et oleme IAESS & INTERSKI pere täieõiguslik liige. Oli päris “tormamine” mitu kuud, nimelt saab Interski kongressile liituda ainult ISIA, IAESS ja IVSI liikmesorganisatsioon. Interski president Eric Sheckleton oli 100% meid toetamas, et ESSIA saaks Interski liikmeks, sellele eelnes siis IAESS vaatleja staatuse andmine. Kongressil tegime 3min presentatsiooni meie tegemistest 4.a. jooksul, tundub, et see meeldis ;), Interski erinevad riigid võtsid meid igatahes üheäälselt IAESS & Interski liikmeks. Laias pildis annab see märksa laiema rahvusvahelise mõõtme ESSIA tegemistele. Küll muidugi on sama oluline ka vastutus, seda just eelkõige just instruktorite koolituste kvaliteedi ja nõudmiste osas. Üks oluline aspekt oli ka Interskil kohtumine Vittorio Caffiga (ISIA president), mille organiseeris Balti riikidele eraviisiliselt Eric. Saime täie selguse protsessi osas ja teisalt ka igati mõistva suhtumise. Kedagi ei tõrjuta või eelistata, küll aga on kindlad kriteeriumid ja nõudmised. Vittorio palus meil alustada observer staatuse protsessi.

Muljeid ja infot on palju aga lühidalt sai ehk kirja. Interski on kasulik ja vajalik, arvestades, et 6 päeva jooksul põrkad igal nurgal kokku spetsialistidega. Kõik on sõbralikud ja avatud aruteludeks ning jutuajamiseks. Workshopid, arutelud ja ka afterski, see kõik on väga palju hinnalist informatsiooni. Eriti kasulik on see väikesele ja suht noorele organisatsioonile nö kõrva taha panna. Lisaks on paljud valmis koostööks ja kohtumisteks juba tihedamalt kui 4.a. vaheajaga.

Interski koduleht SIIN

Team ESSIA – Erlend, Oliver & Mart.