MÕNED LIHTSAD NIPID VARUSTUSE HOIUSTAMISEKS!

Kiire küsimus enne suviste ettevõtmiste juurde asumist: Kas olete oma varustuse korralikult hoiustanud? Võtke pisut aega, siin on mõned nipid, suuskade/lumelaua ja suusasaabaste hooajaväliseks ajaks hoiule panekuks. Korralik hoiustamine ei säästa mitte ainult aega hooaja eel, vaid aitab ka kaitsta ja pikendada varustuse kasutusiga.

Mäesuusad ja lumelaud võivad tunduda üsna robustsed vahendid, mis kannatavad koormusi ning ekstreemsust. Siiski, varustuse ladus toimimine suusnõlval nõuab ka hoolt, need punktid aitavad varustusel märksa ladusamalt suve üle elada. Reeglina võtab kogu tegevus aega max. ühe tunni ja tänu sellele säästad uue hooaja eel aega, raha ja väldid pettumust.

1. Poleeri suusaservad
Enne suvist hoiustamist kontrollige üle suusaservad (metallist kandid). Kui jätsid oma suusad pärast viimast suusapäeva päevaks või paariks auto katuseboxi, võid leida servadelt roosteplekke. Võimalik on ka mõned kivide ja tugevama pinnase (näiteks jää) kahjustused. Tihti avastatakse vahetult just enne järgmist hooaega, et suuskade kandid on suvega roostetama hakanud. Põhjus peitub tegelikult niiskuses, tihti ka näiteks suusaboksi kogunevas maanteel lendlevas keemias ja soolas. Poleerida ja puhastada saab kante spetsiaalse kummikiviga (gummy stone), et eemaldada nii rooste kui ka krobelisus. Kui kummikivi ei aita krobelisust kõrvaldada, aitab spetsiaalne peenem kantide teemantviil (diamont file). Kui kasutate teemantviili, kasutage kindlasti viilijuhendit, et see vastaks teie suusa külgserva kaldenurga kraadile, et te ei rikuks külgserva kaldenurka. Tegevuses ei ole midagi keerulist, kui on olemas vajalikud vahendid. Küll aga soovitame alati kasutada suusahooldust ja spetsialisti abi, juhul kui ei ole selle tegevusega enne kokku puutunud.

2. Puhasta suusapõhjad
Lumi on ju valge ja tundub puhas eks?! Tegelikult on lumes üsna palju mustust, eriti kevadel. Rääkimata maantee mustusest, millega suusad ja lumelaud võivad kokku puutuda, kui neid suusaboxis transportida. Kõik see kleepub põhjadele ja võib aja jooksul kahjustada suusa/lumelaua materjale, seega soovitame pühkida oma sõiduvahendid korralikult puhta lapiga või rätikuga pärast iga suusapäeva, kuid eriti enne suuskade hoiustamist hooajaväliseks ajaks. Samm edasi ehk selleks puhuks on olemas spetsiaalsed põhjade puhastuseks mõeldud vahendid, kui te aga pole nendega kokku puutunud ja käepärast ei ole, siis tasub jällegi pöörduda suusahoolduse spetsialistide poole.

3. Suveks kaitsev vahakiht põhjadele
Vaha (parafiin) aitab hoida põhja plastiku nö niiske ja kaitseb suvel. Plastik on poorne materjal ja vajab seda, et mitte liigselt kuivada. Pole tegelikult oluline, millist vahatüüpi te kasutate (veenduge vaid, et te ei kasuta fluori, sest need vahad on keskkonnale kahjulikud). Pärast vaha põhjale kandmist ei ole vaja vaha maha kraapida – mida paksem on vahakiht, seda paremini on suusad suve jooksul hüdreeritud ja kaitstud. Põhja plastiku kuivamine võib rikkuda suusapõhja, teinekord lausa jäädavalt. Jällegi, kui te aga pole määrimisega kokku puutunud ja vastavaid vahendeid käepärast ei ole, siis tasub pöörduda suusahoolduse spetsialistide poole.

4. Keerake skaalal väikseks DIN ehk sidemete kaalu regulaator 
Oleme alati üsna ettevaatlikud, kui soovitame suusatajatele ise sidemete DIN-seadistustega tegeleda. Põhjus on lihtne, nimelt kui seda ei tehta õigesti, võib see põhjustada sidemete vale avanemise või mitteavanemise. Sellegipoolest, kuna tegemist on vedruga, aitab suveks DIN-seade maha keeramine säilitada sideme vedrude terviklikkust aja jooksul. See sõnum on mõeldud pigem neile, kes teavad, mis on DIN-seade ja kuidas seda reguleerida. Lihtsalt ärge unustage DIN-sätteid enne oma esimest suusapäeva järgmisel hooajal uuesti õigeks reguleerida tavapäraseks. Kui te ei tea, kuidas DIN-i reguleerida, kuid soovite seda õppida, külastage oma kohalikku suusapoodi.

5. Suuskade hoiustamine
Kui olete oma suuskade servad lihvinud, põhjad puhastatud, vaha peale kandnud ja DIN-i maha keeranud, on suusad valmis hoiustamiseks. Kasutage pehmendatud krõpsuga suusarihma (või ideaalis kahte), et need seoks suusad kokku tipu ja saba lähedal, kus servad viimast korda üksteisega kokku puutuvad. Need polsterdatud rihmad aitavad hoida suuskade servade vahel vähegi ruumi, kaitstes neid seeläbi. Enamik meist hoiustab suveks oma sõiduvahendeid garaažis. Ideaalis võiks see olla selline koht, kus temperatuur on stabiilselt reguleeritud (mitte liiga kuum või külm, mitte liiga kuiv või märg) ja kus ei toimu suuri temperatuuri muutusi. Tugevad temperatuurimuutused võivad kahjustada suuskade servade metalli ja isegi moonutada suusapõhju.

6. Säilitage suusasaapaid õigesti
Võrreldes suuskadega on suusasaapad lihtsad. Veenduge vaid, et teie jalatsid ja voodrid oleksid enne suvist hoiustamist kuivad. Seejärel veenduge, et kest on tihedalt, kuid mitte liiga tihedalt klambritega kinni pandud, et plastiku struktuurne terviklikkus säiliks suve jooksul. Ideaalis hoiustage suusasaapaid saapakotis, mille saab tõmblukuga sulgeda, et vältida putukate voodrisse elama asumist. Hoidke saapakotti jahedas ja kuivas kohas.