Val Gardena & Dolomiti Superski 2022

ESSIA teamist Erlend külastas ja käis suusanõlvu testimas Itaalias, Dolomiitide mäestikus, Sella Ronda piirkonnas. Allpool natuke reisimuljeid-tähelepanekuid, ehk on kellelegi abiks uue sihtkoha valikul või juba tuntud piirkonna taasavastamiseks. 

Itaalia põhjaosas, Lõuna-Tiroolis asuv maailma suurim mäesuusa piirkond turundab ja müüb pileteid Dolomiti Superski nime all. Sinna kuulub kokku 16 suusaküla ja 1200 km suusaradasid. Kõik keskused ei ole omavahel mägesid pidi ühendatud, vaid tuleb kasutada bussi või autot. Võrratud kauni reljeefiga Dolomiidid on arvatud ka UNESCO maailmapärandi nimekirja, imelised vaated ja vahelduv maastik suusaradadel pakuvad tõelist naudingut igal tasemel suusasõbrale.

Sel korral sai siis avastatud Dolomiti Superski Sella Ronda piirkonda, mis laiub ümber Sella mäemassiivi, kus erinevad suusakülad moodustavad ühise võrgustiku. Meile vast tuntumad nimed sealkandis on Val Gardena, Canazei, Ortisei

Hetkel tuleb Dolomiti Superski pileti ostmisel alla laadida vastav äpp ja sinna omakorda laadida Covid pass (kohalik nimetus “green pass”), mida tuleb siis igal hommikul uuesti valideerida. Eks need protseduurid võtavad alguses natuke rohkem aega, näiteks soovitati võimalusel mäepiletid osta ja eeltöö ära teha sõidu alustamisele eelneval päeval, mis oli väga hea nõuanne. 

Sella Ronda suusapiirkond on valdavalt kolmekeelne – kohalik ladiini keel, itaalia- ja saksa keel. Seega võib olla paljude jaoks selline üllatus, et saad Itaalias asjad aetud ka saksa keeles! Kohalikud inimesed on väga meeldivad ning teenindus kõrgel tasemel, sõbralik ja soe. Väga palju mõjutusi on austria ja saksa köögist. Hinnad poodides ja mäekohvikutes on mõistlikud, kohvitass alates 1.5€, pokaal proseccot 3€, Aperol spritz 4€, supp 6€, pasta 10€.

Transpordist.

Kui silmas pidada Sella Ronda piirkonda, siis vahemaa valitud lennujaamast sõltub paljuski konkreetse suusaküla valikust, st kohalejõudmine näiteks Veneetsiast võib erineda ajaliselt isegi tunnikese võrra, sõiduaeg kokku 2.5 – 3.5 tundi, sest sõita tuleb vajadusel ümber Selva mäemassiivi. Võimalik on võtta rendiauto või tellida transfeer, eks see oleneb jällegi seltskonna suurusest ja soovist kohapeal rohkem ringi vaadata või mitte. Lähim suurem lennujaam on Innsbruck Austrias, aga Tallinnast või Riiast minejatele on mugavad ja soodsad hoopis otselendude variandid Itaaliasse – Verona, Veneetsia, Milaano Bergamo. Need on ka väga ideaalsed variandid sidumaks suusareisi ja väikest linnapuhkust kaunites Itaalia paikades. Ja kui aega on ja sõit päevasel ajal, siis tasuks kindlasti liikuda emmas-kummas suunas mööda Garda järve äärset teed, kaunid vaated ja mõnusad lõunapausi paigad on garanteeritud!

Majutuse osas – nii palju kui inimesi, nii palju eri arvamusi, aga kindlasti oleks tore kas siis elada nõlva või suusatõstuki lähistel, või siis keskuses, või siis suusabussi peatuse lähedal või siis kõik see kokku. Väikeste lastega oleks kindlasti lihtsam majandada õppenõlvade lähistel. Seekordne majutusvalik oli Val Gardena orus Selva külas asuv hotell Comploj ja soovitame seda väga paaridele või täisealisele sõpruskonnale. Hotell asub küla keskusest umbes 10 minuti jalutuskäigu kaugusel, suusabussi peatus on maja ees ja pererahvas pakub ka hommikuti-õhtuti transporti lähima tõstukini. Hotellis on värskelt renoveeritud rõdu või terassiga toad, maitsev söök ja super mõnus spaa (heinasaun, männisaun, soome saun, mullivann jne).Tore oli ka see, et hotelli rendivarustuse partner Intersport tõi kogu vajaliku hotelli kohale pärast proovimist-valimist ja korjas ka pärast sealt peale, seega endal sellega muret polnud.

Suusatamisest.

Lisaks oma koduküla oru erinevatele nõlvadele, on kohapealseks tõmbenumbriks võimalus teha suuskadel ring ümber Selva mäestiku, nn Selva Ronda. Sellel ringil näeb ilusti ära piirkonnas asuvad erinevad suusakülad. Alguses püüdsime marshuuti kaardilt vaadata, aga kõige lihtsam on jälgida mägedes või suusatõstukite juures olevaid silte, mis kõik vajalike värvide ja suunaviitadega varustatud. Alustada võiks väidetavalt lihtsamast rohelisega märgistatud vastupäeva teekonnast ja mõnel teisel päeval võtta ette nn oranz päripäeva matk. Kokku tuleb see ring ühel suunal umbes 15-18 suusalifti ja laskumisrada, et siis oma “kodukülla” tagasi jõuda ning aega võtab keskmise tasemega suusatajal 2-3 tundi.

Ja lisaks on suurepärane võimalus jääda avastama teekonnal asuvate suusakeskuste lisavõimalusi, sest igal pool on mõnevõrra erinev reljeef ja õhustik. Meie elasime Val Gardena orus Selva külas, aga suusatamise mõttes olid lemmikuteks hoopis Alta Badia piirkonnas asuv Corvara oma kompaktse suure arvu heade nõlvade ja tooltõstukitega (kes see ikka viitsib gondlites koguaeg suuski alt võtta ja lisaks maski ettepanemisega jännata) ning väga kvaliteetne Arabba piirkond, koos võimalusega külastada Marmolada mäetippu 3265m kõrgusel ja sealt allaliuglemist kuni 12 km pikkusel rajal. 

Kuigi lund oli kohalike arvates vähe, olid suusarajad meie jaoks väga heas korras. Loomulikult olid ka mõned erandid madalamal  asuvatel nn kodusõidu radadel…

Ja pigem jäi mulje, et Sella Ronda piirkond on suusatajate paradiis, laudurid olid vähemuses.

Team ESSIA